Webbläsarkrigen

En webbläsare eller browser är ett program som hämtar, tolkar och återger dokument kodade i HTML och XHTML, som lagras på webbservrar på internet. Det är webbläsarna som skapar den visuella upplevelsen av en site.

Mosaic, Internet Explorer och det första webbläsarkriget

Den första browsern utvecklades 1990 av Tim Berners-Lee som arbetade på partikelfysiklaboratoriet CERN i Schweiz. Två år senare utvecklades Mosaic, den första grafiska webbläsaren som nådde någon sorts genombrott, vid University of Illinois. Mosaic utvecklades fram till 1997, och Microsofts webbläsare Internet Explorer var fram till version 7 baserad på Mosaic. Internet Explorer var även en av de två kombattanterna i det stora webbläsarkriget under 90-talet, där motståndaren var Netscape Navigator. Microsoft lyckades till slut konkurrera ut Netscape, bl.a. genom att inkludera Explorer i Windows. Netscape var länge marknadsledande, men Microsoft lyckades till slut ta nästan alla deras marknadsandelar.

Mozilla och Firefox

Netscape såg sig tvingade att släppa källkoden fri i januari 1998, men koden till Navigator hade till slut blivit så komplicerad att det inte gick att utveckla den ytterligare. Istället fick man sjösätta ett nytt projekt, där man skulle bygga upp en helt ny webbläsare. Projektet fick namnet Mozilla, och 5 juni 2002 släpptes den första versionen av denna browser.
Mozilla, som kom att stå modell för Netscape version 6 och 7, bestod från början av ett flertal olika funktioner, som e-posthantering, kalender och chat. Med tiden delades dessa funktioner upp i separata program, och webbläsaren fick efter några byten namnet Firefox, som den behållit sedan dess. Idag står slaget på webbläsarmarknaden mellan Firefox och Internet Explorer, där den senare än så länge är störst. Firefox har dock introducerat flera nya funktioner som andra webbläsare, däribland Explorer, har tagit efter, bl.a. flikfunktionen och inbyggt stöd för flera sökmotorer. Det går även att anpassa på Firefox på olika sätt med hjälp av teman, insticksprogram och tillägg. Internet Explorer är dock något snabbare än Firefox, framför allt vid start av programmet.