Handdatorn då och nu

Handdator är ett ord som man inte hör alltför ofta längre.  Många handdatorer var en sorts föregångare till dagens smartphones; små datorer man kunde ha i fickan, med kalender- och mejlfunktion och ibland även ett enklare ordbehandlingsprogram.  De riktade framför allt sig till affärsmän och andra som ofta befann sig på resande fot, men som ändå behövde vara nåbara både över mejl och via telefon, och som dessutom hade späckade schemata. Carl Bildt ägde särskilt flera handdatorer, men idag äger han en iPad istället.
Handdatorerna var på många sätt före sin tid, och innehöll ett flertal funktioner som även ”vanligt folk” hade kunnat ha nytta av. Ändå slog de aldrig igenom på bred front. Det finns kanske framför allt två anledningar till det: de var för dyra, och Apple var inte tillräckligt populärt på den tiden. Apple hade en egen handdator, kallad Newton, men bolaget som Forrest Gump trodde köpte och sålde frukt var inte lika populärt vid den här tiden som det är idag. Produkten fick inte fäste i några bredare kretsar, och kanske bidrog det lite tråkiga namnet till detta. Populärast blev istället handdatorerna från företaget Palm. En av modellerna hette PalmPilot, vilket var ett mycket säljande namn på 90-talet.
I takt med att Apple har blivit alltmer upphaussat igen, så som det var under det sena 80-talet, har andra datortillverkare börjat hänga på allt som Apple gör. Efter att man lanserade iPhone exploderade marknaden med modeller från konkurrenterna, och ett i Sverige tidigare okänt företag, HTC, gjorde storsuccé nästan över en natt. Smartphones och surfplattor har integrerat de mesta av de funktioner som handdatorerna hade. De ursprungliga handdatorerna används idag nästan bara till att hantera orders, av säljare som befinner sig på resande fot.