Datorväska vs datorryggsäck – vad är bäst?

I en av den brittiske komikern Sacha Baron Cohens sketcher träffar Ali G, den hip hop-älskande småstadskillen som helst av allt vill vara svart, en feminist och forskare. En av frågorna Ali G ställer är vilket kön som är bäst: män eller kvinnor. Naturligtvis kan hans intervjuoffer inte svara på frågan.

När det gäller vilken typ av väska man ska välja till sin dator finns det dock ett svar: det tråkiga, typiskt svenska, politiskt korrekta ”det beror på”. En datorväska av traditionell typ passar för den som bara ska till och från jobbet med den, medan en datorryggsäck passar för en mer aktiv livsstil.

En aktiv livsstil behöver inte innebära att man klättrar i berg eller vandrar i fjällen. Vid sådana tillfällen behöver man sällan en dator. Däremot finns det många typer av forskare som kan behöva ha datorn med sig ut i fält av olika anledningar, och då är en ryggsäck överlägsen alla andra typer av väska.

Men en aktiv livsstil kan också handla om att cykla till jobbet, eller helt enkelt att gå en längre promenad varje morgon. En ryggsäck är betydligt mer ergonomisk än någon annan väska, och sitter dessutom säkrare. Den enda nackdelen är väl att man blir svettig på ryggen, men det löser man genom att byta tröja eller skjorta när man kommit fram till jobbet.

Sen har ryggsäcken nackdelar också. Den är inte så populär om man trängs med andra pendlare i kollektivtrafiken varje morgon, då är en liten och smidig portfölj eller axelremsväska att rekommendera. Många tycker inte heller att en ryggsäck gör sig särskilt bra till kostym. På sistone har dock många designers fått upp ögonen för ryggsäcken, som inte längre behöver se ut som om den är gjord för sport och fritid. Dessa ryggsäckar är än så länge inte anpassade för datorer, men det är bara än tidsfråga innan de gör entré på marknaden.