Bygg hemsida med CMS

Ett innehållshanteringssystem, vilket ofta förkortas CMS efter engelskans Content Management System, är ett system för hantering och publicering av olika typer av information. På ren svenska innebär detta att systemet för det mesta används för att bygga hemsida.

Gratis CMS

Det finns ett flertal olika CMS att välja på, några av dem är gratis att ladda ner och använda, medan andra kostar pengar. Ett av de populäraste är WordPress, som är gratis eftersom det distribueras under en general public-licens. WordPress används främst till bloggar, men är även anpassat till att kunna hantera hela webbplatser. Innehållet på alla sidor blir tillgängligt via en inloggningssida, och användarna behöver därför inte några FTP-klienter för att redigera och uppdatera sajterna. Med hjälp av olika tillägg och teman kan man anpassa webbplatserna på olika sätt. Dessa tillägg skapas dels av WordPress-användare, dels finns de att ladda hem från WordPress’ webbplats.

Ett annat användbart program som tillhandahålls gratis är Drupal, som också distribueras under GNU general public license. Drupal har öppen källkod och kan därför modifieras av användarna, och precis som WordPress kan det användas för att hantera både bloggar och hemsidor. Det är framför allt lämpat för att skapa communities på nätet. Drupal används inte bara av privatpersoner, utan även stora företag och organisationer. NASA, NATO och IBM har alla hemsidor skapade i Drupal, och det har även Vita Huset.

Det svenska företaget Mindroute Software AB i Malmö står bakom innehållshanteringssystemet Lemoon, som tidigare kostade pengar men som nu är gratis att använda. Lemoon används framför allt för att uppdatera information på företags intranät, men kan även användas för publika hemsidor.