Akta dig för främlingar och virus på nätet

Ju mer Internet används desto viktigare blir det att vi är försiktiga när vi rör oss på nätet. Det är så lätt hänt att man råkar ge ut information till någon som inte borde ha den, eller lägger upp material som man kanske egentligen inte alls vill ska vara synligt för andra i längden.
Det här är det viktigaste man behöver tänka på när man rör sig online:

– Använd ett bra antivirusprogram. Antivirus är det absolut bästa sättet att hålla datorn välmående och långlivad!
–    Gör bara betalningar via säkra tjänster. PayPal är ett tryggt sätt att göra transaktioner på och alla stora och trovärdiga företag har sannolikt betaltjänster som man kan känna sig lugn med att använda. Men var försiktig när du gör mindre köp, särskilt av privatpersoner.
–    Lämna, som en fortsättning på punkt 1, aldrig ut dina bankdetaljer. Din bank kommer aldrig att be om dem, och ingen annan har anledning att behöva dem.
–    Ge inte ut din adress om det inte är någon som du är fullständigt övertygad om att du vet vem det är. Man kan aldrig vara säker på vem man chattar med eller vilka som kommer att kunna hitta material som publiceras på nätet.
–    Lägg inte upp foton och filmer på platser där alla kan se dem, om du inte är helt OK med risken att de missbrukas. Det finns ett uttryck som är ”Internet glömmer aldrig” och i viss mån är det faktiskt sant. Till och med en bild som lagts upp online och sedan tagits bort kan sparas i exempelvis Googles så kallade ”cacheminne” så att den flera veckor senare kan hittas via sökmotorerna. Undvik det om du inte är helt säker på att det är en bild eller en film du kan stå för.
–    Träffa aldrig någon ensam som du mött på Internet. Och om ni ses ensamma, gör det på en offentlig plats, så som på ett välbesökt café.

Var hellre mer försiktig än nödvändigt än att du ångrar dig i efterhand!